Leerorkest op werkbezoek bij DaCapo in London

Nieuws

DaCapo in London is toegewijd aan muziekeducatie voor kinderen ‘from toddler to teens‘. Vanwege hun goede resultaten met leerlingen is het Leerorkest op 17 en 18 maart op bezoek geweest, op aanraden van het Conservatorium van Amsterdam.

Het muziekeducatieprogramma van DaCapo maakt gebruik van de methodes van Kodály en Dalcroze. Dankzij de speciale aanpak die DaCapo heeft ontwikkeld, kunnen jonge kinderen al op een verrassend hoog niveau muziek maken.

Zoltán Kodály (1882-1967) was een Hongaarse muziekpedagoog die het muziekonderwijs in Hongarije hervormd heeft. Een belangrijke vernieuwing van de Kodály-methode is de ontwikkeling van het muzikaal gehoor (door middel van ritmetaal om ritmes te leren en het solfège-systeem met een relatieve do met bijbehorende handgebaren).

Émile Jaques-Dalcroze (1865-1950) was een Zwitserse muziekpedagoog die een systeem ontwikkelde dat hij ‘eurhythmics’ noemde (letterlijk: goed ritme). Alle muzikale concepten worden hierin aangeleerd via beweging, vanuit het principe dat de bron van ritme in het lichaam ligt.

De methodes van Kodály en Dalcroze zijn volgens DaCapo op een natuurlijke manier complementair aan elkaar. De eerste is vooral gericht op het begrijpen van muziek en de tweede op het gevoel, de fysieke ervaring ervan.

Bezoek DaCapo-lessen

Op vrijdag waren we op de Wren Academy, een grote school in het noorden van London. In één gebouw zaten zowel de basisschool als de middelbare school. Omdat de basisschool er pas bij is gekomen, zijn nog maar een paar klassen gevuld. We hebben daarom alleen lessen gezien van kinderen uit groep 1 en 2. Deze kinderen krijgen klassikale AMV-lessen (Algemene Muzikale Vorming) en zingen in een kinderkoor. In kleinere groepjes worden de kinderen uit de klas gehaald en krijgen ze lessen op viool en (alt)trombone.

Op zaterdag waren we op de Wessex Gardens School. Op deze school organiseert Da Capo een zaterdagschool. Dit is een privé-muziekschool waar de ouders veel geld voor betalen, maar de winst wordt gebruikt om onder schooltijd op dezelfde school gratis muzieklessen aan te kunnen bieden aan de kinderen van deze school in een arme wijk van London.

DaCapo biedt een compleet programma aan: baby’s krijgen muziek-op-schoot lessen, kinderen en tieners zowel privéles, ensemble-les, AMV-les en orkestrepetitie, en er zijn zelfs lessen voor de ouders.

Wat veel indruk heeft gemaakt op het Leerorkest was de snelheid van de lessen, het muzikale gehoor van de kinderen en het lezen van ritmische notatie van kinderen in groep 1-2. We hopen dat we de DaCapo-aanpak kunnen incorporeren in de Leerorkest-lessen in Amsterdam.

Het Conservatorium van Amsterdam is een nascholing aan het ontwikkelen voor docenten die bij het Leerorkest of soortgelijke initiatieven werken en die instrumentaal groepsonderwijs verzorgen. Deze nascholing zal nog dit seizoen van start gaan.

Vragen of reactie? Neem contact op met Emile Meuffels emeuffels@leerorkest.nl