In de serie ‘Amsterdam bedankt alle vrijwilligers’ bedankt Instrumentendepot-leermeester Ramiro vrijwilliger Fabio Arevalo. Fabio herstelt van een hersenbeschadiging en muziek helpt daarbij.
Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor de stad, daarom riep Vrijwilligers Centrale Amsterdam iedereen op om mee te doen aan de campagne ‘Amsterdam bedankt alle vrijwilligers’. Op de website amsterdambedankt.nl zijn de verhalen te lezen, waaronder dit interview met Ramiro en vrijwilliger Fabio van het Instrumentendepot Leerorkest.
“Jij hebt altijd een glimlach op jouw gezicht”
Ramiro Barrientos, leermeester bij het instrumentendepot van het Leerorkest, bedankt vrijwilliger Fabio Arevalo. Fabio is herstellende van een hersenbeschadiging en muziek helpt hem daarbij.
Ramiro, wat is het Leerorkest?
“Het Leerorkest bestaat nu tien jaar. Het is een innovatieve vorm van muziekeducatie waarbij alle kinderen de kans krijgen om onder schooltijd een muziekinstrument te leren bespelen. Drie jaar geleden ben ik aangenomen bij het Leerorkest. Met collega’s hebben we het instrumentendepot opgezet. Het doel is om leerorkesten en soortgelijke muziekeducatie initiatieven in heel Nederland van muziekinstrumenten te voorzien. We hebben stapsgewijs vrijwilligers aangetrokken. Daarnaast is er veel interactie, hulp en kennisoverdracht van specialisten uit het vak. Het mooiste van het Leerorkest is dat je elke keer van elkaar leert”
Wat is jouw achtergrond?
“Ik ben gitaarbouwer en heb een eigen atelier in Amsterdam. Ik heb een vijfjarige opleiding gevolgd in de klassieke richting volgens Spaanse traditie. In mijn functie als leermeester bij het instrumentendepot geef ik mijn kennis door. We hebben het geluk dat alle leermeesters een onderwijsachtergrond hebben. Het is van belang dat je kennis kunt overbrengen en vrijwilligers kunt stimuleren.”
Fabio, wanneer ben jij begonnen bij het Instrumentendepot?
“Ik speelde saxofoon bij de fanfare van IJburg. Tijdens Sint Maarten traden wij op in Oost. Onze muziekkoffers stalden we dan vlakbij het instrumentendepot. Thuis ben ik van de trap gevallen en kreeg een klap op de rechterkant van mijn hoofd. Muziek maken ging niet meer goed want ik speelde vertraagd en vals. Mijn werk kon ik niet meer uitvoeren. Ik zei: ik weet wat ik ga doen, vrijwilligerswerk bij het instrumentendepot van het Leerorkest. Vanaf januari werk ik hier op maandag en donderdag.”
“Als er meer Fabio’s zouden zijn, zou het leven een stuk vrolijker zijn!”
Waar gaat je specifieke interesse naar uit Fabio?
“Mijn vader is in 2010 overleden en ik kreeg zijn viool. Met Ramiro heb ik gekeken naar de toestand van de viool, die was goed. Ik zei: nu moet ik het leren viool spelen. Ik ging op gevoel spelen want noten lezen lukt niet. Ik ken nu drie liedjes. Mijn voormalige saxofoon lerares helpt mij vanaf het begin, zij ziet mogelijkheden. Ik ben weer bij vijftien jaar geleden begonnen, het gaat stapje voor stapje.”
Fabio wat maakt dat dit werk zo bijzonder voor je is?
“Ten eerste is muziek goed om mijn hersenen te activeren. En ten tweede: het is voor kinderen. Het Leerorkest is motiverend, ik werk voor een doel!”
“Ik heb dit hoofd en daar moet ik mee leren omgaan”
Ramiro, wat wil je tegen Fabio zeggen?
“Ik vind Fabio een geweldige man! Hij is een doorzetter. Fabio heeft altijd een goed humeur. Hij komt vrolijk binnen en daar word ik weer vrolijk van. Als er meer Fabio’s zouden zijn,zou het leven een stuk vrolijker zijn! Fabio is altijd positief, altijd heel prettig om mee samen te werken. Ook bedankt voor je inzet natuurlijk! Je positiviteit straalt ook naar anderen uit en dat is heel belangrijk.”
Hoe is dat voor jou om te horen Fabio?
“Toen ik mijn werk niet meer kon doen hebben ex-collega’s mij geschreven hoe zij mij zagen. Zij hielden mij een spiegel voor en schreven: jij hebt altijd een glimlach op jouw gezicht. Wat Ramiro ook zegt. Een verrassing voor mij. Het was de eerste keer dat ik werd geconfronteerd met mijzelf. Ik herstel nog van de klap. Ze zeiden: jouw positiviteit en optimisme helpen je op weg. Ik dacht, hoe bedoelen ze dat? Mijn probleem is, ik wil alles aanpakken. Nu moet ik kiezen, ik kan maar één ding tegelijk. Ik heb dit hoofd en daar moet ik mee leren omgaan.”
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het Leerorkest. Wilt u ook meehelpen om Leerorkesten te laten bloeien?