Oprichter en directeur Marco de Souza en kwartiermaker Joris van der Grinten hebben namens Leerorkest Nederland een bezoek gebracht aan de Leerorkesten in het Caribisch gebied.
Leerorkest Nederland ging op bezoek om de banden aan te halen met de verst gelegen Leerorkesten, partners en het openbaar bestuur. Ook gingen Marco en Joris inventariseren waar de Leerorkesten behoefte aan hebben.
Aruba
De premier van Aruba Evelyn Wever-Croes deelde dat ze erg enthousiast is over Leerorkest Aruba. Zo was ze bij alle einduitvoeringen van de verschillende Arubaanse Leerorkesten aan het eind van het schooljaar. De Arubaanse regering heeft een financiële bijdrage gedaan. Zo kunnen nog meer kinderen profiteren van muziekonderwijs als middel voor persoonlijke en sociale groei.
Ook was er een ontmoeting met het bestuur van Leerorkest Aruba: voorzitter Johnny Scharbaay, secretaris Stanley Looman en penningmeester Brian Dake. Het Leerorkest loopt goed, is geliefd bij de deelnemende scholen en kinderen en is inmiddels een begrip op het eiland.
Curaçao
Op Curaçao vond onder meer een ontmoeting plaats met minister van Justitie Shalten Hato. Alle Leerorkesten in het Caribisch gebied zijn opgezet met steun vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland. Minister Hato is bekend met het Leerorkest-programma en hij is voornemens de kerstuitvoeringen van de Leerorkesten bij te wonen. Hij gaf aan dat meer kinderen op meer scholen de kans moeten krijgen om hier aan mee te doen.
Een van de scholen met een succesvol Leerorkest-programma op Curaçao is het Kolegio Maria Auxiliadora. Deze school had onder meer een probleem met de klimaatbeheersing van de instrumentenopslag. Vrijwilligersorganisatie CURA DOET uit Curaçao is bezig de container op te knappen, zodat deze weer geschikt wordt voor opslag. Marco en Joris spraken ook met het bestuur en docenten.
Bonaire
Op Bonaire stond een bezoek aan Kolegio San Luis Bertran in Rincon op het programma. Daar hebben Joris en Marco muzieklessen hoorn, bas, zang en fluit van Leerorkest Bonaire bijgewoond en een orkestrepetitie.
Leerorkest Bonaire werkt samen met Stichting Mangazina di Rei. De ‘Mangazina di Rei’ (opslagplaats van de Koning) bij Rincon werd in de negentiende eeuw door de Nederlandse overheid gebruikt om rantsoenen op te slaan voor de gouvernementsslaven. Ook had het een rol van betekenis in het gebied dat toentertijd de landstuinen ten Oosten genoemd werd. Tegenwoordig is het een cultureel centrum. Het bestuur heeft deze stichting op deze bijzondere, historische plek opgezet om te voorkomen dat dit belangrijk erfgoed verloren zou gaan, senioren in isolement zouden raken en de jeugd in criminaliteit zou vallen. De doelstellingen van de stichting passen goed bij die van het Leerorkest.
Sint Eustatius
Op Sint Eustatius bezochten Marco en Joris de Bethel Methodist School. Ze ontmoetten er verschillende partners van Leerorkest Nederland. Tevens woonden ze feestelijkheden bij op Statia Day oftewel de Dag van de Vlag van Sint Eustatius, in de volksmond Statia. Daarbij was ook een rol voor Leerorkest Statia met een spetterend optreden.
Saba
De laatste bestemming tijdens deze reis was Saba. Hier bleek dat de viool zo geliefd is, dat er meer violen naar het eiland met zo’n 2000 inwoners gestuurd gaan worden vanuit het Instrumentendepot in Amsterdam.
Ook op dit eiland bleek weer dat je met enkele enthousiaste mensen en relatief weinig middelen toch veel voor elkaar kunt krijgen. Het Leerorkest maakt op Saba en de andere eilanden echt verschil in het dagelijks leven van kinderen, voor wie een wereld is opengegaan met muziek maken. Zowel leerlingen als scholen en docenten zijn heel enthousiast.
Bij de verschillende Leerorkesten van de eilanden bestaat de wens om een keer iets te organiseren met de Leerorkesten samen. Daar gaan we mee aan de slag!