Het Leerorkest droomde van 300 harpen, zodat meer kinderen in heel het koninkrijk dit mooie instrument kunnen leren bespelen.
Maar de traditionele harp is erg kostbaar. Speciaal voor het Leerorkest werd een gloednieuw model harp ontworpen, de Harp-E. Het is een elektroakoestische variant die bovendien komt in de vorm van een zelfbouwpakket. Inmiddels zijn de eerste 100 harp-e’s door vrijwilligers in elkaar gezet. Als productieruimte heeft Villa Arena in Amsterdam-Zuidoost een lege winkelruimte ter beschikking gesteld. Elke woensdag verzamelt zich hier een team vrijwilligers.
Met een crowdfundingsactie, gesteund door harpist Remy van Kesteren en Podium Klassiek-presentator Floris Kortie, werd vorig jaar in een aantal maanden het geld opgebracht voor de materiaalkosten van 300 harpen. Na een eerste vertraging door de pandemie konden uiteindelijk in april van dit jaar de vrijwilligers aan de slag met stap 1: het lakken van alle houten onderdelen. Niet lang daarna kon de volgende fase startten: het assembleren van de instrumenten.
Net een IKEA-meubel
De Harp-E is een compleet nieuw model, speciaal ontworpen voor het Leerorkest. Het is een ontwerp van harpist en ontwerper Joris Beets. Hij liet zich daarvoor leiden door alle wensen voor het gebruik door kinderen, individueel of in groepslessen op school, én het realiseren van een betaalbaar ontwerp. Dit heeft geleid tot een ontwerp van een zelfbouwpakket. De onderdelen komen van over de hele wereld.
De eerste 100 harpen zijn nu door een groep vrijwilligers geassembleerd en besnaard. Als ze op dreef zijn zetten 4 vrijwilligers samen in een half uur één harp in elkaar. Het besnaren van het instrument neem dan nog 1 á 2 uur in beslag. Anders dan bij een gewoon meubel volgt na het assembleren nog wel een periode van stemmen en reguleren, totdat de harpen klaar zijn voor gebruik. Vervolgens worden de harpen uitgeleend via het Instrumentendepot van het Leerorkest aan scholen en kinderen van Amsterdam-Oost tot op Aruba.
Taart!
Vorige week kwam Joris Beets, ontwerper van de Harp-e, naar Amsterdam om samen met het huidige team van vrijwilligers de mijlpaal van 100 harpen te vieren. Elise, coördinator van het team (zelf óók vrijwilliger) sneed de taart aan. Oprichter en directeur van het Leerorkest Marco de Souza bedankte alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet. De vrijwilligers werken nu met een vast team elke woensdag in een grote lege winkelruimte van Villa Arena in Amsterdam-Zuidoost. Deze ruimte is gratis ter beschikking gesteld als productieruimte tot eind van dit jaar.
De vrijwilligers doen niet alleen heel nuttig werk, ze hebben het ook gezellig samen. Sommigen zijn zelf musicus (amateur of professioneel, wel of niet met pensioen), anderszins muziekliefhebber of gewoon heel handig met hun handen. Allemaal geven ze graag de liefde voor muziek door aan een nieuwe generatie voor wie het helemaal niet vanzelfsprekend is zo’n mooi instrument te kunnen leren bespelen. Na de eerste 100 harpen zijn de vrijwilligers vol goede moed op weg naar de volgende mijlpaal!