Koningin Máxima was woensdag 22 november voor even dirigent van het Klein Leerorkest in het Concertgebouw. Ze had een prachtige baton meegenomen voor het Leerorkest als cadeau.
Maestro
Ze overhandigde het dirigeerstokje aan de jonge, eerste violiste van het orkest, die de koningin daarop vroeg om even als dirigent op te treden. Na een korte uitleg van de violiste zette het Klein Leerorkest onder leiding van ‘maestro’ Koningin Máxima een akkoord in, waarmee ze het symposium van het Leerorkest opende. Natuurlijk had het Klein Leerorkest ook een cadeau voor Koningin Máxima en speelde voor haar het Argentijnse lied Manuelita la tortuga. Mezzosopraan Tania Kross en alle deelnemers in de zaal zongen uit volle borst het refrein mee; koningin Máxima zong zelfs alle coupletten mee! De opening kun je HIER bekijken.
Het Klein Leerorkest speelde daarna ook een stuk uit de succesvolle musical Akono over een kind uit de slavernijperiode, geschreven door actrice en toneelschrijver Paulette Smit. Daarbij trad Tania Kross als verteller en zangeres op.
Weerwind
Zo zag de openingsfase van het symposium van het Leerorkest over muziekeducatie en de sociaalpedagogische aanpak eruit. De uitgenodigde sprekers deelden stuk voor stuk vol passie en met persoonlijke anekdotes hun visie op de sociale impact van muziekeducatie en leerorkesten: Franc Weerwind, demissionair minister voor Rechtsbescherming, Marjolein Moorman, wethouder in Amsterdam voor onderwijs, jeugdzorg en armoedebestrijding, prof. dr. Erik Scherder, prof. dr. Geert-Jan Stams, Ron Meyer, directeur Nationaal Programma Heerlen-Noord, Peggy Brandon, directeur MOCCA en kwartiermaker Nationaal Slavernijmuseum, pedagoog Marcel van Herpen, Jacco Minnaard, hoofd educatie van het Leerorkest en Marco de Souza, oprichter en directeur Leerorkest Nederland.
Statement
Om deze boodschap kracht bij te zetten werd er een statement aangeboden door Jelle Roeper van Frysk Leerorkest (in oprichting) en Ruth van de Putte, Hoofd Educatie bij het Residentie Orkest aan Kristel Baele, voorzitter Raad voor Cultuur en Christianne Mattijssen, directeur Erfgoed & Kunsten bij het ministerie van OCW. Het statement bevat een oproep aan beleidsmakers binnen onze gemeenten, provincies en ministeries, om zich sterk te maken voor leerorkesten en betere financiële regelingen te creëren voor lokale initiatieven. De gesproken versie van het statement vind je hier.
De aftermovie van het symposium is hier te zien.
Foto: Anous Heil – Take A Picture Fotografie