Het Leerorkest leert kinderen niet alleen samenspelen, maar ook samenleven
Lancering Leerorkest Nederland en optreden Groot Leerorkest
Op 17 juni klinkt het startschot voor Leerorkest Nederland tijdens Het Groot Leerorkest jubileumconcert in Het Concertgebouw. Circa 500 kinderen zingen en spelen dan de sterren van de hemel, samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest, Nieuw Vocaal Amsterdam en meer speciale gasten. Het Leerorkest in Amsterdam speelt een voortrekkersrol ter bevordering van méér Leerorkesten voor kinderen in Nederland. Met Leerorkest Nederland worden de krachten gebundeld met andere Leerorkesten en soortgelijke projecten in het land, die niet alleen een muzikaal maar ook een sociaalmaatschappelijk karakter hebben. De steun daarvoor is groot, wat een heel netwerk van partijen op deze dag samenbrengt.
Gerdi Verbeet, oud-Kamervoorzitter en op-en-top volksvertegenwoordiger, spreekt de zaal toe bij het jubileumconcert. Zij staat pal voor gelijke behandeling en naar elkaar omkijken. Daarbij is zij al geruime tijd lid van het comité van aanbeveling van het Leerorkest.
H.M. Koningin Máxima, erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, die het initiatief van harte steunt, spreekt de zaal toe via een opgenomen video. Ter gelegenheid van de lancering van Leerorkest Nederland wordt een magazine aangeboden aan prominenten en vertegenwoordigers van diverse ministeries. Aan het magazine hebben vele Leerorkesten en soortgelijke projecten in het land bijgedragen.
Marilse Eerkens (journalist en sociaal psycholoog) schreef een artikel over het ‘waarom van een Leerorkest’. Een Leerorkest op school of in de wijk geeft kinderen de kans zich volop te ontwikkelen. Een mooiere manier om creativiteit, burgerschap en sociale vaardigheden te ontwikkelen is haast niet denkbaar. Dat zijn dé vaardigheden voor de 21e eeuw die wij op school en in buitenschoolse activiteiten aan ieder kind mee willen geven. Het Leerorkest leert kinderen niet alleen samenspelen, maar ook samenleven. ‘Dat is geen luxe’, zegt Marco de Souza, oprichter van het Leerorkest, ‘vooral niet in kwetsbare wijken waar kinderen en jongeren meer veerkracht moeten opbouwen, vooral ook nu corona extra achterstanden heeft veroorzaakt.’
Nederlands Philharmonisch Orkest + Leerorkest – sinds 2006
Op 17 juni spelen de kinderen samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Vanaf het begin hebben de musici van de ‘premier league’ de jonge muzikantjes van het Leerorkest omarmd. Telkens wanneer een klas op repetitiebezoek naar de NedPhO-Koepel komt en kinderen trots vertellen over waarom zij fluit, contrabas of trompet spelen, zijn de orkestleden onder de indruk hoe vanzelfsprekend het is voor deze kinderen dat ze met elkaar muziek maken. Wat een rijkdom om die kans via school te krijgen. En soms is er dan die fantastische gelegenheid om samen te spelen! Het is heel stimulerend voor de kinderen van het Leerorkest om met professionals samen te spelen en samen op te trekken.
Speciale gasten
Al het hele schooljaar zijn de kinderen van de Leerorkesten, uit kwetsbare wijken van Amsterdam, aan het repeteren. Dat was niet altijd makkelijk vanwege corona. Maar nu is het zo ver en straks staan ze op het podium van Het Concertgebouw. Er doen ca. 200 kinderen mee in het orkest en ca. 300 kinderen zingen in het koor. In het koor zingen ook kinderen mee van Nieuw Vocaal Amsterdam, de vaste kinderkoor-partner van Nationale Opera & Ballet, en de kinderen van het eerste gezamenlijke ‘Leerkoor’. In samenwerking met Nieuw Vocaal wordt tegenwoordig een ‘Leerkoor’ voor kinderen aangeboden op meerdere locaties in Amsterdam.
Er doen meer speciale gasten mee: mezzosopraan Tania Kross en harpist Remy van Kesteren, beiden fantastische ambassadeurs van het Leerorkest. Dirigent Boudewijn Jansen brengt alle musici, groot en klein, samen. En Dieuwertje Blok presenteert! Floris Kortie, eveneens onvermoeibaar ambassadeur van het Leerorkest, is de presentator en moderator tijdens het voorprogramma voor pers en genodigden.
Samen muziek maken, op weg naar een mooiere samenleving. Het Groot Leerorkest Concert vindt plaats op vrijdag 17 juni om 15.00 uur in Het Concertgebouw