Leerorkest-dirigent Wouter Hakhoff deelt ervaringen Brazilië

Nieuws

Wouter Hakhoff, bevlogen dirigent voor Leerorkesten van scholen in Amsterdam en het OSB Leerorkest Zuidoost, vertelt ons meer over het werkbezoek aan project Guri in São Paulo, Brazilië.

“Het is onze laatste dag in Brazilie, vanavond reizen we terug naar Nederland om daar morgenochtend weer te landen. Of we dan echt geland zijn vraag ik me af, deze week heeft op ons allemaal een ongelofelijke indruk gemaakt. En met ons bedoel ik dan de afvaardiging van het Leerorkest Amsterdam waarmee ik op bezoek ben geweest bij het Guri-project hier in Sao Paulo.”

“Guri is een organisatie die muziekonderwijs verspreidt in de armste wijken van deze uitgestrekte stad. Het bijzondere van dit project is dat sociaal opbouwwerk een onderdeel is van alle activiteiten. Sociale werkers hand in hand met muziekdocenten op bijna vijftig locaties in dit uitgestrekte gebied waar heel veel mensen in situaties leven die wij moeilijk kunnen voorstellen. Meer dan 13.000 kinderen krijgen op deze manier een kans om een andere wereld in te stappen, een wereld die ze uitdaagt, begeleidt, veiligheid geeft en hun bijzondere kanten laat zien. Een wereld waarin ze niet alleen leren om muziek te maken, om samen te spelen en om ergens voor te werken maar een wereld die ze ook helpt in hun strijd om een autonoom en uniek mens te worden, iemand die het verschil kan maken.”

 

“Bij Guri gaat de begeleiding dus verder dan alleen muziekonderwijs, er wordt van alles aangeboden om de kinderen verder te brengen in de maatschappij. Het gedachtegoed van de Braziliaanse filosoof, sociaal pedagoog en politiek activist Paolo Freire is daarbij het uitgangspunt. Zijn ideeën over de sociale urgentie van goed onderwijs en de waarde van autonome kinderen zorgt voor een gedegen filosofische basis van deze organisatie.”

“En dat hebben we terug gezien.”

“De werkwijze van de docenten en sociaal werkers, de manier waarop ze met de kinderen omgaan, het respect voor het individu, de verschillende levels van samenwerken, hun verantwoordelijkheidsgevoel, hun passie, hun constante reflectie en hun liefde voor de kinderen hebben ons diep, heel diep geraakt.”

“We hebben lessen mogen volgen, we zijn zelf onderwezen in de filosofie van Freire, we hebben veel gepraat met onze collega’s en de kinderen, we hebben concerten gezien, we hebben zelf met de kinderen mogen werken, we hebben samen muziek gemaakt en dat alles heeft ons een ervaring gegeven die bij elk van ons diep binnen is gekomen. Een ervaring waar we dankbaar voor zijn. Wat dat met ons verder zal doen in onze eigen missies als docent, muzikant en organisatie weten we niet maar niemand van ons landt morgen als de persoon die hij was toen we vorige week vertrokken.”

“Dat weet ik zeker.”

Leerorkest en Guri zijn een langdurig uitwisselingsproject aangegaan. Eerder dit jaar was een Guri-team te gast bij het Leerorkest in Amsterdam. Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Deze internationale uitwisseling valt onder het programma Dutch Cultural Manifestations Abroad van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Werkbezoek Leerorkest project Guri in Sao Paulo