Het Leerorkest speelt dit schooljaar gedurende het nationale Herdenkingsjaar Slavernijverleden Akono, een muzikaal verhaal met als thema het slavernijverleden.
Illustratie: Guida Joseph
De concerten ter afsluiting van het herdenkingsjaar spelen de Leerorkesten en Wijktalentorkesten zowel op scholen als samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest (zaterdag 29 juni in de NedPho Koepel), met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (zondag 30 juni in het DeLaMar theater) en Klassiek op het Amstelveld (KOHA, op zaterdag 13 juli in De Duif).
Verhaal
Het Leerorkest & partners nemen je mee in het leven van Akono: een tot slaaf gemaakte jongen op een Curaçaose plantage. Weg van thuis met alle geuren en kleuren die hij kent. Aan de hand van zijn verhaal en met geluiden van over de hele wereld leren we over moed, vrijheid en de kracht van liefde en hoop.
Paulette Smit
Akono is speciaal voor het Leerorkest geschreven door Paulette Smit, actrice en toneelschrijfster, geboren op Curaçao en aangedragen door John Leerdam, kwartiermaker van het Slavernijmuseum. De liedjes en muziekstukken zijn gearrangeerd door Michiel van Vliet voor het Leerorkest. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van het fictieve personage Akono, die vanuit Afrika als tot slaafgemaakte op Curaçao terecht komt. Hij heeft ongeveer de leeftijd van de Leerorkestkinderen.
Visie
We leren kinderen zowel op een instrument te spelen als muziek in de context te plaatsen. In het nationale Herdenkingsjaar Slavernijverleden past dit thema dan ook bij de projecten van het Leerorkest. Muziek (maken) heeft immers een functie en een betekenis voor individuen en gemeenschappen. Muziek verbindt, geeft plezier en troost en is een uitdrukkingsmiddel. Vanuit die visie neemt het Leerorkest zijn verantwoordelijkheid.
We hopen met dit project een klein stukje van deze belangrijke pagina van onze geschiedenis te kunnen vertellen en zo binnen onze mogelijkheden een bescheiden bijdrage te leveren aan het bewustzijn over het slavernijverleden en van de onschatbare waarde van vrijheid.
Ontwikkelingsproces
Gezien de complexiteit en gevoeligheid van dit onderwerp hebben we ons afgevraagd of wij het onderwerp moesten behandelen. Maar ‘samenspelen is samenleven’. Daarom vinden we het belangrijk om ook dit gevoelige onderwerp als thema van een muziek-educatief project te nemen. Dit past bij onze plek in de stad en bij de missie en visie van het Leerokest.
De voornaamste doelgroep voor dit project zijn kinderen in de leeftijd 8-12 jaar. Wij hebben daarom scherpe keuzes gemaakt bij de onderwerpen die aan bod komen alsmede over de boodschap. De onderliggende thematiek die we met dit verhaal willen meegeven is er één van kracht: dat echte rijkdom van binnen zit.
Er is bewust gekozen voor een verhaal van hoop en toekomst, waarbij schrijfster Paulette Smit gebruik gemaakt heeft van op waarheid gebaseerde elementen. Ook is er bewust gekozen voor het benaderen van slavernij vanuit het thema vrijheid; in brede zin omdat slavernij, waar dan ook ter wereld, toen niet, en nu niet mag gebeuren. Vanuit artistiek oogpunt is daarom gekozen voor een divers repertoire uit de gehele wereld.
Uitvoerenden
Alle kinderen vanuit alle Wijktalentorkesten (Zuidoost, Nieuw-West, Noord en Oost) voeren een versie van Akono uit. Wij zijn heel blij dat wij zangeres Izaline Calister uit Curaçao bereid hebben gevonden bij drie van onze concerten als solist en verteller te fungeren, evenals actrice Vanessa Felter, de moeder van één van de Wijktalentorkest leerlingen en Jennifer Muntslag, actrice en zangeres.
We werken tijdens dit project voor een aantal uitvoeringen samen met partners onder wie het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Klassiek op het Amstelveld en natuurlijk de vele betrokken scholen.
Kaartjes voor zaterdag 29 juni 10.30-11.30 uur van het Wijktalentorkest Indische buurt met het Wijkkoor & Leerkoor en Izaline Calister en in het voorprogramma het Blaaskwintet uit het Nederlands Philharmonisch Orkest in de NedPho Koepel koop je HIER.
Kaartjes voor zondag 30 juni om 14.30 uur van het Wijktalentorkest Nieuw-West en Wijktalentorkest Bijlmer met Izaline Calister en het Jong Jazz Orchestra of the Concertgebouw in het DeLaMar theater koop je HIER.
Kaartjes voor zaterdag 13 juli met het Klein Leerorkest en Izaline Calister en een body percussion workshop i.s.m. Klassiek op het Amstelveld in De Duif koop je HIER.