In de komende drie weken roepen dagelijks Nederlandse musici en artiesten op om niet-meer-gebruikte muziekinstrumenten, van blokfluiten tot violen, in te leveren voor Leerorkesten in Nederland.
De oproep wordt onder andere gedaan door operadiva Tania Kross, dirigent Jan Willem de Vriend, dj Ronald Molendijk en de Britse contrabassist Dominic Seldis – allen ook bekend bij het grote publiek van het populaire tv-programma Het Orkest van Nederland.
Met de inzamelingsactie worden oude violen, fluiten, harpen, cello’s, hobo’s, trompetten, gitaren en andere muziekinstrumenten ingezameld voor Leerorkesten voor kinderen. De actie loopt van 14 mei t/m 7 juni 2015. Alle 618 Blokker winkels in Nederland zijn inzamelpunt.
Operazangeres Tania Kross is het boegbeeld van de inzamelingsactie. Zij vindt de Leerorkesten voor kinderen een fantastisch initiatief. In Nederland staat Tania Kross bekend om haar vernieuwende rol in de wereld van de opera en klassieke muziek. Zij wil het liefst dat iedereen kennis kan maken met de schoonheid en ongelofelijke kracht van muziek. Bij het grote publiek werd zij onder meer bekend als deelnemer aan Wie is de Mol en als jurylid bij Het Orkest van Nederland.
Jan Willem de Vriend (sinds de tv-hit Het Orkest van Nederland dé dirigent van Nederland) staat als dirigent voor de grote orkesten van Nederland, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Residentie Orkest en Het Symfonie Orkest in Enschede. De Vriend draagt de actie een heel warm hart toe, omdat het eigenlijk voor elk kind vanzelfsprekend zou moeten zijn om van muziek en musiceren te kunnen genieten.
De Britse contrabassist Dominic Seldis – de charmante presentator van Het Orkest van Nederland en zeer gewaardeerd jurylid bij Maestro – is de aanvoerder van de contrabassen in het Koninklijk Concertgebouworkest. Je kunt een kind haast niets mooiers geven dan muziekles, zegt Dominic. Een instrument bespelen, leren, luisteren en vooral samen muziek maken, geeft kinderen geluk en vaardigheden die geen enkel computerprogramma of social mediasite hen kan geven.
Ronald Molendijk, veelgevraagd dj en medeoprichter van de band Soulvation, brengt graag de werelden van klassieke muziek en dance bij elkaar, zoals bij het Ahoy-concert Symphony31 – DJ meets Orchestra, en Het Orkest van Nederland.
In het afgelopen jaar spraken veel musici en artiesten hun steun uit voor het nieuwe landelijke Instrumentendepot Leerorkest, waaronder Berdien Stenberg, Cor Bakker, Maartje van Weegen, Gerda Havertong, Edwin Rutten, Noraly Beyer, violiste Emmy Verhey en hoboïste Pauline van Oostenrijk. Freek en Hella de Jonge zijn supporters vanaf het eerste uur. Ook Joop Daalmeijer, voorzitter Raad voor Cultuur en Kinderombudsman Marc Dullaert zijn heel enthousiast over het initiatief.
Het startschot voor de eerste grote succesvolle inzamelingsactie voor het Instrumentendepot Leerorkest vorig jaar met Radio 4 Klassiek Geeft werd gegeven door H.M. Koningin Máxima. Zij draagt het initiatief een heel warm hart toe. Wij zijn bijzonder trots dat de ‘Amalia-viool’ die Koningin Máxima dit jaar op Koningsdag in ontvangst heeft genomen, naar het Instrumentendepot Leerorkest gaat.
Muziek heeft kinderen zoveel te bieden. Het is niet alleen heel leuk om muziek te maken, maar het is ook bewezen goed te zijn voor de algehele ontwikkeling van kinderen. Muziek maken maakt slim, sociaal én gelukkig. Toch krijgen lang niet alle kinderen in Nederland de kans om een muziekinstrument te bespelen. Muziekeducatie is vaak hoogdrempelig georganiseerd en kostbaar. Het Leerorkest wil hier verandering in brengen. Met een Leerorkest op school krijgt ieder kind de kans om muziek te maken. Hoe meer kinderen muziek maken, hoe mooier Nederland klinkt!
Het Instrumentendepot Leerorkest is gehuisvest in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost naast de NedPhO-Koepel, de thuishaven van het Nederlands Philharmonisch Orkest, waar ook een intensieve samenwerkingsrelatie mee is.
Twitter mee! @leerokest, #Leerorkest
Facebook Leerorkest voor het laatste nieuws!
Foto Jan Willem de Vriend door Marcel van den Broek