foto: Melle Meivogel
Simon Reinink, directeur van Het Concertgebouw, en dirigent Jaap van Zweden luiden in een opiniestuk op de website van het Concertgebouw de noodklok over de positie van Nederland in de internationale muzikale top.
Ze stellen dat het slotstuk lijkt aangebroken van de jarenlange afbraak van het muziekonderwijs in Nederland, nu er nauwelijks nog een Nederlander meedoet in de top van de nationale jeugdorkesten. “Geen verrassing aangezien honderdduizenden kinderen de afgelopen decennia weinig of geen kans gehad om muziekles te krijgen, laat staan dat zij hun muzikale talent ten volle konden ontwikkelen”.”
Samenleving: kom in actie!
Reinink en Van Zweden pleiten ervoor dat we als samenleving snel in beweging moeten komen op alle niveaus en in alle verbanden, met de minister van OCW voorop . “Denk groot en begin klein”, stellen ze. Ze roepen op muziekscholen te (her)openen, jong talent-programma’s te ontwikkelen en meer Leerorkesten op te richten in het hele land. “Op de overheidsbegroting is deze investering klein geld, het maatschappelijke rendement is een veelvoud daarvan. We moeten het zand uit onze ogen halen en ons tot het uiterste inspannen om het tij te keren. Dit is geen thema voor links of rechts. Dit gaat over iedereen. Onszelf”, aldus beide prominenten in het artikel.
Brug
Als de minister van OCW niet heel snel ingrijpt zijn deze instellingen voor altijd verloren. Dan is er geen brug meer tussen muzikaal talent en de professionele muziekwereld. Het Jong Oranje van de muziek bestaat dan niet meer.
Het opiniestuk is HIER te lezen.
UPDATE: Voor de periode 2025-2028 heeft het kabinet inmiddels toch extra geld vrijgemaakt voor talentontwikkeling in de klassieke muziek. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins wil jaarlijks 1,9 miljoen euro beschikbaar stellen voor de organisaties die deze zomer bij de verdeling van de subsidies van het Fonds voor Cultuurparticipatie buiten de boot vielen.