Wijktalentorkest Indische Buurt speelt bij Podium Klassiek

Nieuws

Op zondag 7 januari trad het Wijktalentorkest Indische buurt op in Podium Klassiek op NPO2. De eerste uitzending van 2024 stond in het teken van de toekomst.

Met het goeddeels wegbezuinigde muziekonderwijs en de wegkwijnende muziekscholen ziet de toekomst van de muziekpraktijk er volgens velen somber uit. Maar er zijn gelukkig ook vrolijk stemmende initiatieven, zoals het Leerorkest!

Mozart

Het Leerorkest heeft als missie muziekonderwijs voor íeder kind en kinderen gelukkiger maken door en met muziek maken. Er worden nog immer meer leerorkesten opgericht waarbij zowel het leren bespelen van een instrument, als het spelen in een orkest belangrijk is én we daarbij veel aandacht hebben voor de sociaalpedagogische aanpak.

Het Wijktalentorkest Indische Buurt uit Amsterdam Oost speelde deze zondag muziek van Mozart. Ook leerden ze improviseren in een blues met sopraan Claron McFadden en huispianist Cor Bakker.

Het Leerorkest was in goed gezelschap met drie Jonge Helden die als trio optraden. Verder brak de Componist des Vaderlands Anne-Maartje Langereis een lans voor muziekeducatie die volgens haar zo vroeg mogelijk moet beginnen en daarnaast dat er meer aandacht mag zijn voor componeren wat in iedereen zit van jongs af aan. Ze speelde met een 9-jarige leerling het door hemzelf gecomponeerde stuk ‘Droom’.

Verder was er nog advies aan jonge generatie van de Argentijnse wereldster en pianovirtuoos Nelson Goerner, die nog een stuk van Chopin en Strauss II speelde, als virtuoze ode aan het nieuwe jaar.

Hobo

De verschraling van het muziekonderwijs heeft ook een grote invloed op de Nederlandse symfonieorkesten. Zo is er bijvoorbeeld een tekort aan goede Nederlandse hoboïsten, terwijl de Nederlandse hobosound wereldwijde faam kende. Pauline Oostenrijk zorgt er met het Hoboplatform voor dat kinderen in alle uithoeken van het land weer hoboles kunnen krijgen. Met pianist Daniël van der Hoeven speelde Pauline de Humoresque van Carl Nielsen en ze trad ook samen met een groepje leerlingen op.

Een goede hobo is kostbaar en lang niet voor alle ouders haalbaar om die aan te schaffen. Om ervoor te zorgen dat toptalenten op een passend instrument kunnen spelen wil het Hoboplatform een aantal instrumenten in beheer nemen, om die in bruikleen te geven aan leerlingen die dat nodig hebben. Dit kun je steunen, je kunt er alles over lezen op de website van het Hoboplatform. Zo help je de jongste generatie muzikanten en draag je een steentje bij om in de toekomst weer een echte Nederlandse Hoboschool op te bouwen!