Het verhaal achter de gloednieuwe Leerorkest harp

Een hippe kinderharp die betaalbaar is, voor fantastisch speelplezier. Speciaal voor het Leerorkest is een nieuw model harp ontworpen door uitvinder en muzikant Joris Beets, in nauwe samenwerking met harpist Remy van Kesteren en oprichter Marco de Souza, de docenten, leerlingen en medewerkers van het Instrumentendepot van het Leerorkest.

Een donatie doen? Ga naar de crowdfunding actie 300 harpen

Een harp? Dat is toch zo’n enorm instrument voor sprookjesprinsessen met lang haar en elfenoortjes? Daar denken de kinderen van het Leerorkest gelukkig heel anders over. Bij ons zijn de harpen niet áán te slepen. Stoere jongens en meiden vallen bij bosjes voor dit instrument. Logisch: de vorm is aantrekkelijk, de snaren uitnodigend en het klinkt meteen mooi. Een klein formaat harp is handzaam en voor kinderen heel geschikt om te bespelen, op school en thuis.

Traditioneel een duur instrument

De traditionele harp is een duur instrument. Kopen we één nieuwe harp of maken we 20 kinderen blij met een viool? Een lastige keuze. Marco de Souza, oprichter en directeur van het Leerorkest, droomde van een oplossing en belde Remy van Kesteren, harpist en huisvriend van het Leerorkest. Toen hij hoorde dat wij kinderen die het liefst harp zouden spelen, vaak op andere gedachten moeten brengen omdat er niet zoveel harpen binnen het budget passen, kreeg hij een idee.

Lichter, goedkoper en met special effects

Remy klopte aan bij Joris Beets, muzikant, uitvinder en internationaal erkend ontwerper van de Delta Harp. Deze nieuwe elektroakoestische harp had een aantal jaar eerder al de belangrijkste internationale ontwerpprijs ‘Red Dot Award’ gewonnen. Remy, als Delta Harpist van het eerste uur, maakte er furore mee op het wereldtoneel. Deze twee kunstenaars, die buiten de gebaande paden durven te denken, concludeerden dat er een soort ‘Mini Delta Harp’ moest komen. Lichter, goedkoper, compacter, robuuster en elektrisch te versterken. Zij legden dit voor aan het Leerorkest en Marco was meteen enthousiast.

TU Delft

Het ontwerp bleek een enorme uitdaging. Daarom schakelde Joris zijn oude professor aan de TU Delft in, om met de rijkdom aan beschikbare kennis en faciliteiten én een slimme afstudeerder (Olav Hoekstra) toch razendsnel tot een eerste prototype te komen. Het resultaat is nu gepatenteerd: een revolutionair nieuw centraal mechaniek, dat een compleet herontwerp van de harp mogelijk maakte. De nieuwe harp komt als bouwpakket: een soort ‘Ikea-harp’. De harpen kunnen dus door vrijwilligers van het Instrumentendepot in elkaar worden gezet, wat een verdere, aanzienlijke kostenbesparing oplevert. Remy was onder de indruk: de harpklank is mooi en het instrument kan voor een kwart van de prijs van een traditionele kinderharp worden geproduceerd. Versterkt klinkt ie als een grote orkestharp en er zijn allerlei elektrische effecten mogelijk. Met dit hybride instrument (gedoopt tot Harp-E) zouden we zoveel kinderen nóg meer creatieve mogelijkheden kunnen bieden!

Presentatie op het Dutch Harp Festival

Onze vrienden bij Maaza, al jarenlang enthousiast sponsor van het Leerorkest, maakten de volgende stap mogelijk: de productie van 10 harpen voor een proeffase. 10 Leerorkest-leerlingen bereiden zich op dit moment voor op het Dutch Harp Festival en geven op 16 mei een uitvoering op de nieuwe harpen – samen met hun idool Remy van Kesteren, tevens oprichter van het Dutch Harp Festival – in TivoliVredenburg. Op het programma staat ook een rondetafelgesprek en ‘The Making Of’ film.

Harpiste Lavinia Meijer verzuchtte een aantal jaar geleden in gesprek met Marco de Souza: “Eigenlijk zouden we een soort Ikea-harp moeten hebben”. We zijn nu héél dichtbij!

Op het Dutch Harp Festival in mei gaan we deze fantastische hippe harpen, die een revolutie teweeg gaan brengen in de wereld van de harpmuziekeducatie, aan de wereld presenteren.

Een donatie doen? Ga naar de crowdfunding actie 300 harpen