Het Ministerie van Sociale Zaken geeft een subsidie aan het Instrumentendepot van het Leerorkest voor de aanschaf van 600 muziekinstrumenten, zodat deze gratis uitgeleend kunnen worden aan kinderen uit gezinnen waar thuis geen geld is voor een instrument. Dit maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma vandaag officieel bekend. Zij sprak hierover in de live-uitzending van Tijd voor MAX op NPO1.
Uitzending gemist? Ga hier naar Tijd voor MAX
Voor het eerst ontvangt het Leerorkest met deze subsidie steun vanuit het Ministerie van Sociale Zaken. Het is een belangrijke erkenning dat muziek maken voor kinderen ertoe doet en dat we ervoor willen zorgen dat álle kinderen mee kunnen doen.
‘Een kind moet zelf kunnen ontdekken waar het plezier in en aanleg voor heeft. Of dat sporten, dansen of muziek maken is, iederéén moet mee kunnen doen. Het is fantastisch dat zoveel vrijwilligers dat mogelijk maken en ik draag graag een steentje bij,’ zegt Klijnsma.
Het Leerorkest werkte al samen met basisscholen zodat kinderen op school, onder schooltijd, een instrument kunnen leren bespelen. Dankzij de nieuwe subsidie kan het Instrumentendepot van het Leerorkest nu ook kinderen individueel helpen. De 600 instrumenten worden gratis uitgeleend aan kinderen en jongeren die muziekles (willen) volgen maar geen geld hebben voor een muziekinstrument.
Het uitlenen van de instrumenten gebeurt verspreid over het land in samenwerking met het Jeugdcultuurfonds Nederland. Via het Jeugdcultuurfonds kunnen kinderen en jongeren uit gezinnen met een kleine portemonnee muzieklessen volgen. Het Instrumentendepot van het Leerorkest heeft voortaan voor deze kinderen een muziekinstrument ter beschikking.
Leerorkest-oprichter Marco de Souza: ‘Wij vinden dat kunst voor iedereen is. Maar muziekeducatie is vaak zo georganiseerd, dat het hoogdrempelig en kostbaar is. Wij willen ervoor zorgen dat de drempel veel lager wordt, zodat kinderen in achterstandsposities evengoed de kans krijgen om muziek te leren maken en ook thuis een instrument hebben. Wij geven kinderen de kans om spelers te zijn in plaats van buitenstaanders.’
Er zijn in Nederland nog veel gezinnen waar kinderen vanwege geldgebrek niet mee kunnen doen. Bertien Minco, directeur van het Jeugdcultuurfonds: ‘We vinden dat alle kinderen mee moeten kunnen doen, ook kinderen waar thuis niet veel geld is. Daarom is het zo waardevol dat we de krachten gebundeld hebben en er dankzij onze samenwerking meer kinderen en jongeren muziek kunnen maken.’
Eerder bracht Koningin Máxima een werkbezoek aan het Instrumentendepot van het Leerorkest en schonk daarbij de Amalia-viool zodat een kind erop kan spelen. Bij het Instrumentendepot werken bijna veertig vrijwilligers, onder leiding van een aantal vaste krachten. De vrijwilligers zetten zich in voor het speelklaar maken van nieuwe en gedoneerde instrumenten, onderhoud, reparatie, administratie en transport.
Foto Leerorkest concert