Koningin Máxima overhandigt Amalia-viool

Nieuws

Op 16 september bracht Koningin Máxima als erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs een werkbezoek aan het Instrumentendepot Leerorkest. Zij overhandigde de Amalia-viool aan directeur Marco de Souza, die het prachtige muziekinstrument direct doorgaf aan Sanne Wiering (11).

Sanne Wiering heeft een nieuwe viool, en het is een heel bijzonder exemplaar. Koningin Máxima ontving de ‘Amalia-viool’ op Koningsdag in Dordrecht en doneerde deze aan het Instrumentendepot Leerorkest. De overhandiging gebeurde gisteren, tijdens een werkbezoek van de koningin aan het nieuwe Instrumentendepot van het Leerorkest in Amsterdam-Oost.

Onder leiding van enkele professionele krachten worden hier duizenden ingezamelde instrumenten door vrijwilligers gerepareerd en onderhouden. Bij de overhandiging benadrukte de koningin hoe belangrijk zij het vindt dat alle kinderen in Nederland in staat worden gesteld kennis te maken met een muziekinstrument.

Het werkbezoek voerde vervolgens langs de drie ateliers van het instrumentendepot, waar aan de werktafels de vrijwilligers als chirurgen over hun patiënten gebogen zaten. Koningin Máxima sprak met de mensen van het instrumentendepot. In het houtblaasatelier gaf reparateur Ron Bosten uitleg over de behandelmethode. Op een goede dag gaan, afhankelijk van de ernst van de kwaal, tien instrumenten genezen verklaard terug naar het depot. Maar met duizenden instrumenten in depot en steeds weer nieuwe aanvoer, is het werk nooit af. Het voorstel van de koningin om nog eens terug te komen om een paar uurtjes mee te werken, werd in het atelier enthousiast ontvangen.

Als erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs zet Koningin Máxima zich in voor muziekles voor kinderen op de basisschool. Het inhoudelijke deel van het werkbezoek bestond uit een gesprek met een tiental vertegenwoordigers uit de wereld van het onderwijs, de cultuur en de cultuurfondsen. Zij bogen zich samen onder meer over de vraag hoe de inzet van het Instrumentendepot kan worden verbreed voor muziekeducatie.

Aan de behoefte zal het niet liggen, vertelde onderwijzeres Ciske Ristie-Ligeon van basisschool Samenspel, een van de eerste scholen met een Leerorkest. Op donderdag krijgen alle leerlingen onder schooltijd les op een muziekinstrument, op dinsdagmiddag na school komen de grootste talenten samen om te spelen in het Klein Leerorkest. Het enthousiasme over het project is groot, zei Ristie-Ligeon: ‘De kinderen genieten enorm van de lessen en het plezier van het samen muziek maken.’

Marco de Souza vertelde over zijn wens om het Instrumentendepot in Amsterdam uit te breiden met vestigingen in bijvoorbeeld Groningen en Limburg, zodat alle scholen in het land een depot in de buurt hebben voor de verzorging en het onderhoud van instrumenten.

Het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs werkt in het kader van ‘Méér Muziek in de Klas‘ de komende vijf jaar mee aan het realiseren van muziekonderwijs op school voor kinderen van vier tot twaalf jaar. De bundeling van activiteiten is een taak van de organisatie achter Méér Muziek in de Klas. Directeur Jantien Westerveld vertelde over de gesprekken die zij voert met de NPO over een televisieprogramma met musicerende schoolorkesten in de sfeer van Idols. De verwachting is dat zo’n programma niet alleen scholen enthousiast zal maken, maar ook andere betrokken partijen zal aanmoedigen de krachten te bundelen. Marwil Straat van Radio 4 was aanwezig met het oog op een nieuwe landelijke inzamelingsactie van muziekinstrumenten in 2016.

Sanne van basisschool Samenspel hoeft daar niet op te wachten. Terwijl de koningin en haar gasten in de vergaderzaal spraken over de knelpunten in de muzikale infrastructuur, oefende zij beneden op haar nieuwe viool met haar docent Rozemond Zigterman en Theun van Nieuwburg (slagwerk) en Nando Russo (vibrafoon) van het Nederlands Philharmonisch Orkest op de Boogie Woogie van Katherine en Hugh Colledge. Met de uitvoering van dat nummer werd het werkbezoek afgesloten. Het was precies zoals het bedoeld is: niet perfect, wel prachtig.

Het Instrumentendepot Leerorkest werkt als een ‘instrumentotheek’ waarbij muziekinstrumenten worden uitgeleend aan Leerorkesten op scholen in Nederland en andere muziekeducatie-initiatieven. Daarnaast is het depot een (sociale) werkplaats waar de instrumenten worden opgeknapt, gerepareerd en onderhouden. Het depot is gevestigd in Amsterdam-Oost, naast de koepelkerk van het Nederlands Philharmonisch Orkest, waarmee het Leerorkest een intensieve samenwerkingsband heeft.

Bekijk fondsen en sponsors die het Instrumentendepot Leerorkest mogelijk maken

Fotograaf: Jean van Lingen