Orkest van de Achttiende Eeuw speelt Beethoven’s Negende op Leerorkest-basisschool

Midden in hun driedaagse Beethoven Festival in Het Concertgebouw doet het wereldbefaamde orkest voor oude muziek een basisschool aan in Amsterdam-Zuidoost.

Op basisschool Wereldwijs spelen alle leerlingen vanaf groep 5 in hun eigen Leerorkest op school. Via het Leerorkest ontdekken de kinderen allerlei soorten muziek. In speciale lessen rond het concert leren ze over Beethoven en oude muziekinstrumenten. Op woensdag 24 mei 2023 treedt het Orkest van de Achttiende Eeuw op, in voltallige bezetting met maar liefst 52 musici, voor de leerlingen van groep 4 tot en met 7. Ook hun ouders zijn uitgenodigd. Het orkest speelt onder leiding van dirigent Henri Christopher Aavik uit Finland.

Wereldtop en betovering

Het Orkest van de Achttiende Eeuw is wereldtop als het gaat om de muziek van de 18e en omringende eeuwen. Zo komt op basisschool Wereldwijs de ’top van de historische muziekuitvoering’ samen met ‘de basis van muziekeducatie’. Beethovens symfonieën behoren tot het kernrepertoire van het orkest. Het orkest geeft hun jonge publiek de kans om de briljante klassieke grootmeester bijna tastbaar op hun eigen school te ontmoeten. Dit optreden op school brengt de doorgewinterde klassieke musici samen met een nieuw publiek: fris en open voor de betovering van de kunst, de creatie en het ambacht van de (oude) muziek.

Kate Rockett, director Orchestra of the 18th Century: “I have always believed in the power of music and culture in general to enrich everybody’s lives, as well as in the absolute necessity to look further than our own little ‘bubbles’ for social but also artistic reasons.”

Leerorkest-begeleiding en koor

Leerorkest-dirigent Rolf Hoogenberg leidt het concert in en neemt het publiek mee met vragen en voorbeelden. Aan het einde dirigeert Hoogenberg het orkest én de kinderen voor het zingen van het Leerorkestlied. Eerder schreef cabaretière Katinka Polderman voor het Leerorkest een Nederlandse tekst voor het koorstuk van Beethoven’s Negende dat wij ook wel kennen als het Europese volkslied. Dit zongen zij vorig jaar op het lustrumconcert.

‘Het Leerorkest streeft ernaar dat de kinderen kennis maken met vele stijlen muziek. Daarvoor werken we samen met verschillende culturele partners. Niemand kan de kinderen beter laten kennismaken met oude muziek dan de wereldprofessionals van het Orkest van de Achttiende Eeuw,’ vertelt Jacco Minnaard hoofd Educatie van het Leerorkest.

Samen willen het Leerorkest en het Orkest van de Achttiende Eeuw jonge mensen inspireren en raken met muziek. Die band ligt aan de basis van een structurele samenwerking.

Foto boven: Janko Duinker

Bijlage: Koorstuk

De kinderen gaan woensdag het volgende koorstuk zingen:

Leerorkestlied
Beethoven, Ode an die Freude (finale 9e symfonie)
Tekst Katinka Polderman

Eén klein vonkje wordt een vuur dat
Warmte geeft en licht verspreidt
En dat vuur vertelt verhalen
Van plezier en vrolijkheid

Die magie verbindt de mensen
In elk land en ieder uur
Alle mensen worden vrienden
Wij zijn vonkjes van één vuur

Die magie verbindt de mensen
In elk land en ieder uur

Alle mensen worden vrienden
Wij zijn vonkjes van één vuur